Bahnhof och TV-stopper

Radiotjänst har noterat att en Internetoperatör – Bahnhof – erbjuder sina kunder en blockeringstjänst som tar bort webbutsändning från SVT. På sin hemsida instruerar man sina kunder om hur man går till väga. Förfaringssättet bottnar dock inte i gällande lagstiftning och vi vill därför förtydliga hur det hela hänger ihop.

Det korrekta är att skyldigheten att betala radio och tv-avgiften inte är kopplad till SVT och public serviceutbudet. Radio- och tv-avgiften är en lagstadgad avgift som man är skyldig att betala om man innehar en avgiftspliktig apparat.

Det har ingen betydelse att man inte kan ta del av programsändningarna t.ex. på grund av att man har en trasig antenn eller att TV-apparaten, videon, datorn, boxen m.m. är trasig och att man därmed inte kan använda sin TV mm. Så länge man har den avgiftspliktiga apparaten i sitt hem föreligger en avgiftsskyldighet. Detta gäller trots att man inte tar del av utbudet och så har det varit ända sedan lagen infördes.

En dator är avgiftpliktig när tre kriterier är uppfyllda:

  • Internetuppkoppling
  • Det måste finnas en utsändning/vidaresändning d.v.s. en sändning som är avsedd att tas emot av allmänheten och som samtidigt och utan särskild begäran är tillgänglig för vem som helst som vill ta emot den (rundradiosändning)
  • Det måste finnas en utsändning av TV-program, d.v.s. "ett samlat schemalagt programutbud"

Det har inte någon betydelse om det är TV4, Kanal 5, SVT eller något annat programbolag som sänder TV-programmen.

I sammanhanget vill vi peka på att 9 av 10 hushåll betalar radio- och tv-avgiften och de kan då ha hur många utrustningar som helst. Det handlar alltså inte om någon särskild avgift för just t ex en dator.

Polisanmälan

Lagbok och dommarklubbaOm du inte anmäler att hushållet eller företaget har tv-mottagare riskerar du polisanmälan och böter. Så står det i 22 § lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst.

Avgiftsplikt för t ex datorer och surfplattor

Som tv-mottagare räknas all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar, oavsett mottagningssätt och även om utrustningen också kan användas för annat ändamål. Lagen är teknik-neutral i det avseendet. Därför kan utrustning som till exempel en dator eller surfplatta vara avgifts-pliktig.

Programutbud

Nu börjar mästarnas kamp

Nytt för i år - livesänt eftersnack med Micke Leijnegard på webben. Se Mästarnas mästare!

Tre talare om makt

Qaisar Mahmood, Katarina Barrling, Ola Sigurdson inför publik.

Tv som förändrar

Se serien som kastar sig tillbaka i nutidshistorien i jakt på tv:s mest banbrytande program.

Jobba hos oss

Lediga jobb på Radiotjänst. Finns något som passar dig?

Nyhetsbrev

Vill du ha fler tips om kommande programnyheter i SVT, UR och Sveriges Radio? Klicka på rubriken nyhetsbrev och anmäl dig till vårt nyhetsbrev som skickas ut via e-post fyra gånger per år.