Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Läs mer om hur vi använder cookies.

Public service engagerar

Public service bygger på en idé om att alla har rätt att ta del av radio och tv som intresserar och berikar, oavsett ålder, utbildning eller var man bor. Radio och tv som är trovärdig och oberoende. Här berättar några från public service-familjen om hur de ser på sina uppdrag.

Journalistiken är ryggraden i public service

Älskar du nyheter? Då är du inte ensam. Svenska folket konsumerar nyheter som aldrig förr och det görs mycket bra journalistik i tv, radio och dagspress. Men samtidigt är orostecknen många. Mediebranschen går just nu igenom stora förändringar vilket får allvarliga konsekvenser för journalistiken.

SVT är public service och finansieras av er tittare. Journalistiken har alltid varit ryggraden i public service uppdrag men givet mediebranschens utveckling är det ännu mer avgörande att vi gör vårt jobb väl. För att förtjäna ert förtroende måste vi göra ett bra jobb, till delar ett ännu bättre jobb än vad vi gör idag.

Vi behöver finnas på fler ställen i Sverige än vad vi gör idag, fortsätta jobba med att koppla ihop det lokala perspektivet med det nationella samtidigt som alla våra utrikesmedarbetare ska ta hem världen och göra den begriplig, för oss i Sverige.

Vi måste ge sammanhangen, som i Agenda, ta debatten som i Debatt och lägga resurser på granskande journalistik, som i till exempel Uppdrag Granskning. Och apropå att granska - det kräver alltmer av oss för de företag och institutioner som vi granskar har blivit väldigt vassa på att mobilisera sitt försvar, tack vare en stor uppsättning pr-strateger och kommunikatörer.

Hoten mot journalistiken är många. Motmedlet heter "kvalitetsjournalistik". Och det gäller oavsett om det är en nyhet som publiceras snabbt på webben, ett eget nyhetsreportage eller ett granskande reportage som har tagit månader att göra. Utan oberoende kvalitetsjournalistik har vi inget demokratiskt samhälle.

Du som tittare ska kunna ta del av våra nyheter på det sätt du önskar. Du kanske föredrar traditionella tv-sändningar eller så tittar du helst på datorn, surfplattan eller mobilen. Oavsett plattform ska nyheter som kommer från oss vara relevanta och trovärdiga. Det är därför vi finns till.

Robert Olsson, programdirektör för nyheter och samhälle på SVT


Utbildningsprogram som är unika

Kunskap och bildning behövs för individens möjligheter att forma sitt liv, för gemenskap och delaktighet i samhället. Våra utbildningsprogram
– oavsett om det är tv-program om musikhistoria eller en radioserie med nyheter på franska – gör vi utifrån utbildningens behov och skolans styrdokument. UR sänder dessutom program av allmänt bildande karaktär, för hela Sveriges befolkning. På så sätt bidrar vi till det livslånga lärandet.

Ett av UR:s centrala uppdrag är att göra program för och med barn och unga, på deras egna villkor. Genom våra program ska barn och unga få upplevelser som ger kunskap och väcker nyfikenhet och pedagoger få hjälp med att göra lektioner mer levande.

Hösten 2013 rullade vi i gång vår största satsning på läs- och skrivinlärning någonsin i och med premiären på Livet i Bokstavslandet, en tv-serie för alla barn som håller på att lära sig läsa eller som precis har knäckt läskoden. – När Livet i Bokstavslandet dök upp var det precis vad jag hade letat efter, jag har rekommenderat varenda människa på jobbet att titta på programmen, säger Cecilia Gustavsson, lärare på Helenelundsskolan i Sollentuna.

Vi vill också stärka människors möjlighet att delta i samhället fullt ut, utifrån deras olika förutsättningar. Personer som inte hör så bra, inte ser så bra, inte läser så bra eller inte förstår så bra ska få en möjlighet att ta del av det vi gör.

UR gör både radio, tv och webb. Barnen och den yngre publiken hittar oss i Barnkanalen och Barnradion. Den äldre publiken ser oss i SVT och Sveriges Radio samt på Kunskapskanalen som UR driver tillsammans med SVT. Men programmen har ett långt liv även efter sändning genom att de används i undervisningen på skolor och lärosäten över hela Sverige. På UR Play ligger programmen i 6 månader efter sändning, och på UR.se finns 10 000 program tillgängliga och sökbara.

Pia Lyckeberg Ståhle


Sann kärlek!

Bild på Ametist Azordegan

Efter sju år i etern är En kärleksattack på svensk hiphop med Ametist Azordegan Sveriges största och mest betydelsefulla hiphopprogram. Varje torsdag är det direktsändning inför publik på Fryshuset i Stockholm. På scen finns det bästa av vad svensk hiphop har att erbjuda.

– Sveriges Radios totala utbud ska erbjuda något för alla. Kärleksattacken låter minoriteter höras vilket är viktigt för det demokratiuppdrag som Public Service har. Radion har alltid haft problem att nå "unga med invandrarbakgrund". Jag är stolt över att kunna ge dessa människor en röst genom att varje vecka ha gäster som berättar om sitt liv och sin version av Sverige, förklarar Ametist.

Hiphopen har en historia av att beskriva sin omgivning, det är en musikstil som utövas av en underklass som skildrar sin vardag genom musiken.

– Kärleksattacken är ingen plats för debatt, men programmet tar upp viktiga frågor så att debatten ska kunna föras på andra platser. Ingen har bett dessa människor berätta om deras liv i utanförskap, det finns inget manus utan det händer av sig själv, säger Ametist.

Denna kväll är det fullt hus i Fryshuset; tiomannakollektivet The Order från Göteborg är på plats tillsammans med Stockholmsrapparen Mächy och Gonza-Ra från Storuman, som enligt Ametist är svensk hiphops nya framtidslöfte.

– Jag strävar alltid efter att lyfta fram nya talanger, det är det absolut viktigaste. Det andra är att programmet ska vara först ut med ny musik, vi premiärspelar låtar i varje program.
Första gruppen upp på scen är göteborgskollektivet The Order, efter deras uppträdande går Linda Piras remix av "knäpper mina fingrar" igång, en låt med fyra kvinnliga rappare.

– Det är en positiv trend att fler tjejer får plats i rampljuset. Jag har aldrig tidigare varit med om att fyra kvinnliga rappare framträder i en och samma låt, i alla fall inte i svensk hiphop. När jag var liten fanns det knappt några kvinnliga rappare överhuvudtaget. Det behövs tjejer som rappar för att tjejer ska börja rappa, förklarar Ametist. Det är viktigt med förebilder.

Text: Angelika Vaskevitch
Bild: Martina Holmberg