Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Läs mer om hur vi använder cookies.

Radio- och tv-avgiften ersätts

Riksdagen har beslutat att ersätta den nuvarande radio- och tv-avgiften med en allmän public service-avgift från och med den 1 januari 2019. Denna ska betalas direkt med skatten av alla som vid årets ingång fyllt 18 år och har en beskattningsbar inkomst. Public service-avgiften administreras av Skatteverket.

Till dig som betalar radio- och tv-avgift 

Din radio- och tv-avgift avslutas automatiskt den 31 december 2018. Fram till dess gäller nuvarande regler och det är därför viktigt att du betalar fakturor som du redan fått även om avgiftsperioden sträcker sig över årsskiftet. Vi ser till att du får tillbaka den del som avser 2019. Du behöver med andra ord inte kontakta Radiotjänst för att avsluta din radio- och tv-avgift eller för eventuell återbetalning.

  • Har du fått ett samlat fakturautskick med flera inbetalningskort ska du inte betala de fakturor som har en förfallodag 2019. 
  • Betalar du med autogiro kommer din avgift att avslutas automatiskt den 31 december 2018 och eventuell avslutsfaktura debiteras ditt konto. Om avgift för 2019 redan har dragits från ditt konto kommer vi att återbetala överskjutande belopp. Observera – om du vill ha återbetalning till konto måste du registrera kontot på Swedbanks återbetalningstjänst.

Återbetalning

Har du redan betalat radio- och tv-avgiften för tid efter den 31 december 2018 kommer du att få tillbaka överskjutande belopp. Återbetalningar kommer att ske successivt med start i januari 2019 enligt följande: 

  • Har du sedan tidigare anmält ett bankkonto, oavsett vilken bank du har, till Swedbanks kontoregister kommer pengarna att sättas in på kontot du anmält. Du kan vara ansluten till registret om du fått utbetalningar i form av t.ex. lön, pension och annan ersättning från företag, försäkringsbolag, myndigheter och kommuner som använder denna utbetalningstjänst. 
  • Om du inte registrerar dig för återbetalning får du pengarna på en utbetalningsavi som kan lösas in i bank eller hos andra ombud. Tänk på att inlösen med utbetalningsavi medför en extra avgift hos de allra flesta banker och ombud. 

Vill du vara säker på att få pengarna insatta på ditt konto och därmed slippa avi, kan du registrera dig på radiotjanst.se/tillbaka senast den 21 december. 

Om du har ett pågående ärende hos Radiotjänst 

Har du ärenden som berör din radio- och tv-avgift ska du fortfarande vända dig till Radiotjänst, även under 2019. Det kan gälla t.ex. betalningspåminnelser, omprövningsärenden, anstånd eller betalningsplaner.

Mer information från Skatteverket hittar du här.
Mer information från regeringen hittar du här.