Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Läs mer om hur vi använder cookies.

Radio- och tv-avgiften är ersatt

Riksdagen har beslutat att ersätta den nuvarande radio- och tv-avgiften med en allmän public service-avgift från och med den 1 januari 2019. Denna ska betalas direkt med skatten av alla som vid årets ingång fyllt 18 år och har en beskattningsbar inkomst. Public service-avgiften administreras av Skatteverket.

Till dig som betalat radio- och tv-avgift 

Din radio- och tv-avgift har avslutats automatiskt den 31 december 2018. 

  • Har du fått ett samlat fakturautskick med flera inbetalningskort ska du inte betala de fakturor som har en förfallodag 2019. 
  • Om du betalat med autogiro har din avgift avslutats automatiskt den 31 december 2018 och eventuell avslutsfaktura kommer att debiteras ditt konto. Om avgift för 2019 redan har dragits från ditt konto återbetalar vi överskjutande belopp. 

Återbetalning

Har du redan betalat radio- och tv-avgiften för tid efter den 31 december 2018 får du tillbaka överskjutande belopp. Återbetalningar sker successivt med start i januari och beräknas vara slutförda under första kvartalet 2019.

  • Har du sedan tidigare anmält ett bankkonto, oavsett vilken bank du har, till Swedbanks kontoregister sätts pengarna in på kontot du anmält. Du kan vara ansluten till registret om du fått utbetalningar i form av t.ex. lön, pension och annan ersättning från företag, försäkringsbolag, myndigheter och kommuner som använder denna utbetalningstjänst. 
  • Om du inte har registrerat dig för återbetalning får du pengarna på en utbetalningsavi som kan lösas in i bank eller hos andra ombud. Inlösen med utbetalningsavi medför tyvärr en extra avgift hos de allra flesta banker och ombud. Du kan däremot lösa in den utan kostnad hos Sparbankerna/Swedbank, oavsett vilken bank du annars har.

Om du har ett pågående ärende hos Radiotjänst 

Har du ärenden som berör din radio- och tv-avgift ska du fortfarande vända dig till Radiotjänst, även under 2019. Det kan gälla t.ex. betalningspåminnelser, omprövningsärenden, anstånd eller betalningsplaner.

Mer information från Skatteverket hittar du här.
Mer information från regeringen hittar du här.