Vi använder cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt. Läs mer om hur vi använder cookies.

Företag

Sedan den 1 januari 2010 betalar företag en avgift per organisationsnummer, oavsett antal tv-mottagare och arbetsställen.

Vem ska betala radio- och tv-avgift?

Alla företag som äger, hyr eller lånar en tv-mottagare ska betala radio- och tv-avgift. Även om tv-mottagaren används till annat än tv-tittande ska företaget betala radio- och tv-avgift. Det är själva innehavet av tv-mottagare företaget betalar för.

Ett företag får ha hur många tv-mottagare som helst, men behöver bara betala en radio- och tv-avgift per juridisk person, det vill säga per organisationsnummer.

Som tv-mottagare räknas all utrustning som är avsedd för att ta emot tv-sändningar. Exempel på tv-mottagare är:

  • tv
  • digital tv-box
  • video med kanalväljare
  • inspelningsbar dvd-spelare
  • dator med tv-kort

Intyg om plombering

Ett företag kan omfattas av undantag från avgiftsskyldighet i enlighet med 5 § lag (1989:41) om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst. Undantaget gäller tv-mottagare som finns i lokaler om företaget ”vidtagit en särskild åtgärd” så att mottagaren inte kan användas för att ta emot tv-program. T.ex. kan kanalväljaren bortplockas eller antenningången plomberas. Plomberingen måste vara gjord på så sätt att tv-mottagaren inte utan svårighet kan användas för att ta emot tv-program, t.ex. genom att fylla igen antenningången.

Här kan du ladda ner ett intyg om att plombering av tv-mottagare har utförts. Fyll i och skriv under intyget och skicka det till Radiotjänst i Kiruna AB, 981 80 Kiruna.

Intyg om plombering för företag (pdf)